Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 29.08.2006
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Carmen Vintila,Aniela Nine
Titlul articolului: Noi dispute-UDMR incinge Coalitia
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stire-politic/noi-dispute-udmr-incinge-coalitia-13466.html



Statutul minoritatilor este din nou motiv de disputa in Coalitie. Liderul UDMR Marko Bela si-a acuzat colegii din PNL si PD ca au uitat de "obligatia" adoptarii acestui proiect, si le sugereaza ca 1 ianuarie 2007 ar putea fi punctul terminus al colaborarii in Coalitie.

Statutul minoritatilor este din nou motiv de disputa in Coalitie. Liderul UDMR Marko Bela si-a acuzat colegii din PNL si PD ca au uitat de "obligatia" adoptarii acestui proiect, si le sugereaza ca 1 ianuarie 2007 ar putea fi punctul terminus al colaborarii in Coalitie.

Presedintele UDMR, Marko Bela, le-a reamintit ieri colegilor de Coalitie ca adoptarea Legii Statutului minoritatilor este o cerinta a UE si, ca atare, o obligatie. Declaratia liderului Uniunii a fost facuta in contextul anuntarii de catre reprezentantii Aliantei a prioritatilor legislative pentru integrare ale sesiunii, pe lista carora nu se regasea si Statutul. "Credeti ca ma mai surprinde? Nu ma mai surprinde ca colegii de Alianta au uitat cu usurinta de aceasta obligatie. Cand o lege e pe placul nostru, spunem ca o cere UE. Cand nu ne place, incercam sa o ascundem", a spus Marko, avertizandu-si insa partenerii ca nementionarea acestei legi nu atrage dupa sine si inexistenta ei.

PREOCUPARE FIREASCA. Totodata, liderul UDMR a tinut sa arate ca preocuparea ministrului ungar de Externe, Kinga Goncz, de a fi adoptat pana in toamna Statutul, este una fireasca. Marko i-a dat astfel replica deputatului PD Daniel Buda, care spusese despre ministrul ungar ca nu el este cel care "face agenda Parlamentului". Buda a aratat ca Statutul nu este o prioritate cata vreme minoritatea romana din Ungaria nu se bucura de aceleasi drepturi cu cea maghiara din Romania. "Accept sa preluam Legea minoritatilor din Ungaria, cuvant cu cuvant, articol dupa articol, fara schimbarea unei virgule", a spus Marko, precizand ca si in Ungaria sunt probleme ale minoritatilor care nu sunt rezolvate, precum reprezentarea acestora in Parlament.

SOLIDARI PANA LA 1 IANUARIE. Liderul UDMR a anuntat insa ca, pana la 1 ianuarie 2007, Uniunea va fi solidara cu actuala Coalitie si va contribui la indeplinirea criteriilor de integrare, fara a conditiona acest termen de adoptarea Statutului. "Dupa aceea, in mod obligatoriu, trebuie sa stam de vorba cu colegii, in privinta Statutului, dar si a altor probleme asupra carora apar divergente - politici financiare, economie, invatamant", a conchis Marko.

DEPUTATII AU TRAS CHIULUL

Deputatii din cele trei comisii in care se discuta Statutul - Juridica, Invatamant si Drepturile Omului - trebuia sa reia ieri dezbaterile, dar nu au reusit sa asigure cvorumul necesar de lucru. Pentru asta, alesii au dat vina unii pe altii. "Nu mi-am putut permite sa chem deputatii din concediu, ca sa constat ca nu avem cvorum", a spus presedintele comisiei pentru Drepturile Omului, Nicolae Paun. Pentru ca nu au fost convocati cei de la Drepturi, nici cei de la Comisia de Invatamant nu au mai venit. La randul lor, deputatii din Comisia Juridica i-au aratat cu degetul pe colegii din celelalte doua comisii, spunand ca discutarea Statutului depinde de acestia. Dezbaterile la Statut au inceput in urma cu aproximativ sapte luni, timp in care deputatii nu au reusit sa discute nici jumatate din amendamentele depuse la proiect, de cele mai multe ori sedintele fiind suspendate din lipsa de cvorum.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.